Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Mils i un concerts

La nostra Orquestra Simfònica ha complit més de mil nits, més de mil i una. Va cap al seu vint i setè aniversari. Per tant la seva història s'acosta a les deu mil vetllades.

Tampoc no ha realitzat mil i un concerts, és cert. Però s'hi apropa. A trenta de mitjana cada any en surten vuit-cents. Bona xifra.

Ara bé, la influència que ha marcat la formació sobre altres col·lectius és tan gran que de forma indirecta podem parlar de milers de concerts, els que han sorgit pel fet de disposar d'una formació professional com la que tenim.

Aquesta reflexió surt a camí a l'hora d'escriure un comentari previ al dotzè concert de temporada que la Simfònica oferirà anit a l'Auditòrium de Palma (20h) i en el qual hi trobam programada Scheherezade, una de les partitures més populars de Rimski-Kórsàkov i que porta el número 35 del seu opus.

A Scheherezade el compositor agafa uns contes de Les mil i una nits i a través d'un tema comú que simbolitza la llegendària narradora de les històries construeix una suite en quatre moviments i en els quals el violí té moments de vertader solista.

És tal la popularitat que assolí la partitura de Rimski-Kórsakov (estrenada el 1888) que serví als Ballets russos de Diaghilev per construir una coreografia que en el seu moment (1910) es qualificà d'escandalosa per la seva càrrega eròtica.

La sessió d'avui horabaixa a més compta amb un pianista que ha passat en poc temps de jove promesa a artista consolidat. Parlam de Javier Perianes, qui als trenta-set anys ha col·laborat amb orquestres com la Wiener Philharmoniker, la Chicago Symphony, la Boston Symphony o la London Philharmonic Orchestra i amb directors de la talla de Daniel Barenboim, Zubin Mehta i Lorin Maazel.

Perianes interpretarà la part solista del Concert per a piano i orquestra número 5 de Saint-Saëns, un concert conegut com "L'Egipci", segurament pel tema cantabile que apareix en el segon moviment i que sembla provenir d'una cançó núbia que el músic escoltà en un viatge que el portà a Luxor

L'Obertura de La Força del destino de Verdi acabarà d'omplir el programa.

Compartir el artículo

stats