Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les prèvies

Wish you were here, Piotr

En el tema Wish you were here de Pink Floyd s´hi poden trobar uns compassos agafats de la Quarta Simfonia de Txaikovski, obra que anit es podrà escoltar durant el concert que l´Orquestra Simfònica presenta a l´Auditòrium de Palma (20h).

També podem trobar referenciada aquesta obra al film What a Way to Go! (Ella y sus maridos), amb un Paul Newman que mor mentre sona un fragment d´aquesta partitura.

Amb els quatre moviments tradicionals, el darrer dels quals conté un tema que prové de la melodia popular russa Vo Pole Beryioza Stoyala (En el camp hi havia un bedoll), la Quarta de Txaikovski fou estrenada el 1878.

El Concert d´avui horabaixa també inclou dues partitures més. Per encetar l´Obertura Die Hebriden (Les Hébrides) de Mendelssohn, una espècie de petit poema simfònic en honor d´una de les illes escoceses.

Després, el violinista Francisco García Fullana interpretarà la part solista del Concert per a Violí i Orquestra de Sibelius, una obra que el compositor revisà en diverses ocasions i que donà per acabada el 1903 quan l´estrenà la Filharmònica de Berlin dirigida per Richard Strauss.

Sibelius dedicà el concert al violinista Willy Burmester, però posteriorment canvià d´idea i el dedicà a Ferenc von Vecsey, que només tenia tretze anys quan el tocà.

Antecedents simfònics

"Quatre pilars feren possible que fa setanta anys es formés una Orquestra Simfònica a Mallorca: El lideratge d´Eaktai Ahn, l´interès dels músics que hi havia a l´illa, les ganes de la societat illenca i el recolzament de persones concretes com els senyors Parietti i Balaguer".

Qui així s´expressa és Bernat Obrador qui des de fa poc menys d´un any ha posat en marxa una recerca per tal d´escriure la història de l´Orquestra Simfònica de Mallorca, una formació que es constituí el desembre de 1946 i oferí el primer concert el gener de 1947 al Teatre Principal de Palma.

Bernat Obrador ha contactat amb antics components de la formació ("en queden ja molt pocs i tenen els ses anys", puntualitza) per tal de retre´ls un merescut homenatge.

I és avui horabaixa quan la Sala Mozart de l´Auditòrium de Palma (17.30h) s´omplirà d´instrumentistes veterans i familiars dels absents per rebre l´abraçada dels aficionats, setanta anys després.

Per tal de fer més visual la sessió, "que segur serà mot emotiva", Lluís Casasayas ha preparat un documental d´uns trenta minuts de durada i en el qual hi apareixen diferents veus relacionades amb l´antiga Orquestra, bessó, sens dubte, de la Simfònica actual. Per a la banda sonora del reportatge s´ha agafat el Poema Simfònic Mallorca d´Eaktai Ahn, una partitura que bé mereix ser escoltada en viu més sovint.

Compartir el artículo

stats