Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Bach entre les olles i Fauré a l´Oratori

La Fira del Fang de Marratxí, que enguany arriba a la seva trenta-dosena edició s´omplirà avui horabaixa de públic i de música de Bach. I és que el pianista mallorquí Tomeu Moll-Mas hi oferirà un recital dedicat de forma monogràfica a la música del compositor alemany (20h). Amb el curiós i apropiat títol d´Artesania Bachiana es podran escoltar el Concert a l´estil Italià BWV 971, la transcripció que feu Bach del Concert per a Oboè, Cordes i Continu d´Alessandro Marcello BWV 974 i les Variacions Goldberg BWV 988. Tres obres grans, tres obres mestres.

Moll-Mas coneix i estima Bach, ho ha dit repetidament en entrevistes i ho ha demostrat a través de l´experimentació. Sí, Tomeu Moll-Mas ha experimentat amb les Variacions Goldberg, ja que a més de la interpretació canònica com la que farà anit (sense les repeticions) les ha presentat a partir d´un piano manipulat a molts indrets a través d´una proposta que ell mateix anomena Scratching Goldberg i que resulta prou suggerent. L´intèrpret és qui justifica la relectura de l´obra bachiana: "Bach ho permet tot, és un artesà de la música".

Mitja hora més tard (20.30h) i a l´església palmesana de Sant Felip Neri (l´Oratori), la soprano Marcela Iguanzo, la mezzosoprano Yolanda Riera i la pianista Rumiko Harada oferiran un altre monogràfic dedicat a Gabriel Fauré. Cançons compostes abans de 1904 a partir de poemes de Paul Verlaine (Claire de lune), Victor Hugo (Le papillon et la fleur), Théophile Gautier (Chanson du pêcheur) o Leconte de Lisle (Nell) així com els tres únics duets del compositor francès, que signà sobre textos de Víctor Hugo (Puisqui´ci-bas toute âme), Marc Monnier (Tarantelle) i Albert Samain (Pleurs d´or).

Segons Yolanda Riera: "Aquesta és una primera cita amb Fauré, ja que la nostra idea és seguir ampliant el repertori i dedicar un altre concert als cicles del seu darrer període" quan va ocupar càrrecs institucionals en el Conservatori de París o a l´Institut de França.

Compartir el artículo

stats