Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Trui de calendaris

Quan el comentarista es posa en marxa per tal de redactar unes notes que ajudin a comprendre millor el novè concert de temporada de la nostra simfònica a l'Auditòrium de Palma (avui, 20h) es troba amb dues dates de naixement pel que fa al compositor la música del qual obrirà la vetllada, Anatoli Konstantínovich Liádov. Segons sigui la font consultada trobam una data (12 de maig) o una altra (30 d'abril) de 1855. I la cosa no acaba aquí, resulta que totes són vàlides. Com pot ser? On és el no error?

Doncs en el trui del calendari. Per aquelles dates, Rússia encara feia servir el calendari Julià que a altres indrets d'Europa ja s'havia substituït pel Gregorià l'any 1582. Per tant el 12 de maig en un calendari era el 30 d'abril en l'altre.

Qüestions de dates apart centrem-nos en el programa d'anit. Del compositor rus s'interpretarà El Llac encantat, que forma part d'un tríptic sonor per a orquestra en el qual Liádov descriu tres llegendes del seu país (a la del Llac s'hi afegeixen Baba Yaga i Kikimora), emprant un to popular. Liádov, de fet, no va escriure massa obres per a orquestra, es va dedicar més al piano. I tot i així la seva producció com a compositor no és molt gran.

Acompanyaran aquesta interessant raresa el Concert per a piano número 2 de Beethoven, que no és el segon que composà sinó el primer però que es publicà en segon lloc (un altre trui de calendari) i la Cinquena Simfonia de Prokofiev, una obra que el propi compositor definí com a "un himne per a un home lliure i feliç".

Pablo Mielgo dirigirà la sessió que comptarà amb la participació del pianista francès Pierre-Laurent Aimard, qui apart d'haver col·laborat amb molts dels grans de la direcció actual ha esdevingut un especialista en la música contemporània i com a tal ha estrenat obres de Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen o György Ligeti.

Compartir el artículo

stats