Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Freude!

Aquests són els mots de Friedrich von Schiller: Alegria! Bella espurna divina, Filla de l'Elisi, entrem, ebris de foc Celestial, al teu santuari.

I aquests alguns dels que hi afegí Beethoven: Tots els homes són germans!

Parlam de part del text que es canta a la Novena Simfonia del compositor alemany, una obra que romp motles i que assenyala un abans i un després.

Beethoven rompedor? No és notícia; la forma sonata, els quartets de corda, la musica per a piano... i tantes i tantes idees musicals canvien amb el mestre. Dir que canvia el concepte de simfonia no és afegir molt a les seves aportacions a la història de la música.

Beethoven canvia esquemes, trenca contínuament l'Statu quo musical. Veu la música de forma diferent, intueix el que a partir d'ell seria romanticisme, és el precursor del moviment romàntic dins la música, com o fou Goethe en la literatura. La Novena és una obra romàntica abans d'hora ja que exalta els valors que serien bandera del període com ho fa Goethe en el Werther (qui acaba suïcidant-se) publicat el 1774, de ple dins el classicisme.

Estructurada en quatre moviments amb el darrer enriquit amb la incorporació de solistes vocals i cor, aquest Opus 125 beethovenià ha esdevingut una de les partitures més populars de tots els temps. El motiu vocal que obre la darrera part i que passa del violoncels a la veu i de la veu als cors i dels cors al tutti orquestral és símbol de fraternitat, de pau i bonesa (franciscans dixit). De fet la melodia de l'Oda a l'alegria és considerada l'himne d'Europa ja que des de 1972 fou adoptada com a tal pel Consell d'Europa i des de 1985 per la UE.

Però, tot i ser el moviment més popular i conegut, el quart no és l'únic que val la pena escoltar amb detall i passió, tampoc no és el més inspirat i original (acostau-vos al motet Misericordias Domini K 222 de Mozart i hi trobareu semblances). Molt recomanable el lirisme melòdic del tercer moviment, l'Adagio molto e cantabile. Pura poesia.

Anit tendrem ocasió d'escoltar aquesta obra magna a l'Auditòrium de Palma (20h) ja que la Simfònica de Balears amb Pablo Mielgo al front la interpretarà acompanyada de quatre solistes vocals i el Cor Universitat Illes Balears, que dirigeix Joan Company, qui a la vegada dirigirà l'altra obra que completa el programa Her sacred spirit soars d'Eric Whitacre.

Compartir el artículo

stats