La iniciativa llançada des de Diario de Mallorca, on es podran descobrir rutes i excursions arreu de l´illa amb un alt valor paisatgístic, comptarà amb la cartografia cedida per la conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori.

–DIARIO de MALLORCA llença la promoció Guía de Excursionismo de Mallorca. Què li sembla aquesta inciativa?

–Tota actuació que doni a conèixer el nostre patrimoni natural, històric i paisatgístic em sembla una bona iniciativa, més encara quan es tracta de donar-lo a conèixer mitjançant diferents excursions i itineraris per les nostres serres mallorquines. Hem de ser conscients que tenim un territori amb una gran riquesa i diversitat biològica, geològica, paisatgística i també cultural i lingüística, i el coneixement social de tot aquest patrimoni és fonamental per a la seva valoració i preservació. També he de dir, i tenint en compte la riquesa a la qual abans feia referència, que seria un motiu més de valoració i de preservació del nostre patrimoni que aquesta guia es pogués publicar també en llengua catalana.

–Quina col·laboració ha tengut la seva conselleria amb aquest projecte?

–Diario de Mallorca ha editat la guia i aquesta conselleria sols ha facilitat la cartografia sobre la qual s´han ubicat els itineraris, a partir del Mapa Topogràfic de les Illes Balears, a escala 1/5000. S´ha de tenir en compte que la cartografia bàsica del Govern de les Illes Balears, que elabora l´empresa pública SITIBSA, és la millor cartografia disponible, i, pel que aquí ens interessa, aporta una magnífica qualitat mètrica i una acurada feina d´investigació dels principals topònims del país, cosa que fa connectar el lector amb els valors històrics, culturals i lingüístics del territori, tan malmenats tradicionalment. Diario de Mallorca, per aquesta edició, podria haver optat per treballar sobre altres cartografies existents, però amb aquesta col·laboració, continuació de l´exitosa edició de Els mapes del nostre tresor, ha optat per la qualitat de la cartografia de base, cosa que avala el resultat del conjunt.

–Quines funcions desenvolupa SITIBSA?

–SITIBSA és l´empresa pública del Govern de les Illes Balears que elabora la cartografia bàsica de les Illes Balears, col·labora amb les distintes conselleries i administracions per tal de desenvolupar els seus projectes que precisin de cartografia (cartografia temàtica o sistemes d´informació geogràfica, principalment) i facilita als ciutadans productes cartogràfics, com fotografies aèries o seccions de mapes topogràfics.

–Com s´han elaborat aquests mapes?

–L´elaboració d´un mapa és una tasca complexa, que precisa de la participació dels tècnics de SITIBSA, d´altres administracions i d´empreses amb alta qualificació tecnològica. Però per resumir-ho, la major part de la cartografia topogràfica s´elabora a partir de les fotografies aèries del territori que es vol representar. Allò que podem veure a la foto aèria és reproduït amb tècniques de dibuix per ordinador, ordenant per categories els distints elements (el mapa 1/5000 de les Illes Balears té 327 tipus d´elements); un altre aspecte que s´integra en la cartografia és l´orografia, allò que veim representat per les corbes de nivell, i, finalment, alguns elements que no són visibles sobre la fotografia aèria, per exemple els límits dels termes municipals o la toponímia, la qual elaboram coordinadament amb la Universitat de les Illes Balears com a autoritat lingüística a les Illes Balears.

–La geografia mallorquina pot variar ràpidament i en uns anys. Cada quin temps s´actualitzen els mapes?

–Fins ara, a les Illes Balears, no hi ha hagut una sistemàtica d´actualitzacions. Des de que hi ha autogovern s´han elaborat tres mapes topogràfics de tot el territori: any 89, any 95 i l´actual, que no podem assignar a un any concret, perquè es va fer sobre fotografies d´anys distints segons l´ illa, entre l´any 2002 i l´any 2006. Aquesta cartografia és la primera que no es substituïda sinó que és actualitzada. En concret les illes de Menorca, d´Eivissa i de Formentera han estat actualitzades sobre la foto aèria de 2008 i, si disposam de capacitat pressupostària, actualitzarem Mallorca el 2010. La conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori té com objectiu actualitzar la cartografia topogràfica cada 4 anys, pel mapa 1/5000, i cada 10 anys, pels mapes de context urbà a escala 1/1000, en aquest darrer cas de manera escalonada fent entre 4 i 7 municipis cada any, segons les dimensions del seu territori urbanitzat, treball que hem iniciat enguany amb l´actualització de Montuïri, Capdepera, Llubí i Sencelles. Així mateix, cada dos anys, amb el cofinançament de l´Estat, disposam d´una ortofotofrafia aèria, cosa que permet identificar amb un període més breu, els canvis sobre el territori.

–Com difon la conselleria la seva activitat cartogràfica?

–Ho feim de moltes maneres: amb formació, difusió entre estudiants, presència a fires… Però segurament un dels projectes dels que estic més orgullós és el de posar a l´abast de tots els ciutadans mitjançant internet, la cartografia bàsica i especialitzada del Govern de les Illes Balears, és el que denominam la IDEIB, o Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears. Tot això es pot consultar a la web: http://www.ideib.cat.

´Guía de excursionismo de Mallorca´

El primer itinerario se regalará este domingo día 4 con un ejemplar de este diario. El resto de entregas serán los jueves y viernes